čtvrtek 15. prosince 2022

JUSTICE PROTI ZVOLENÍ ANDREJE BABIŠE PREZIDENTEM

Od 19. prosince bude pokračovat u Městského soudu v Praze hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo, původně určené k vypuzení Andreje Babiše z politiky. Současně se blíží volba prezidenta republiky, což se odráží v médiích, která  se zabývají jednotlivými kandidáty. Vytahování odpudivých zpráv o nich patří k místnímu „folkloru“. Při troše dobré vůle se na každého nějaká trocha špíny najde a její vyšplíchnutí má umenšit naděje postiženého na zvolení a naopak zvětšit šance novinářova favorita. Specialitou Andreje Babiše jako jediného mezi všemi jsou otevřené nebo skryté projevy nevole proti němu ze strany justice. 

Zcela otevřeně proti jeho zvolení brojí politický aktivista Pavel Rychetský, útočící z výše svého postavení předsedy Ústavního soudu. Jako soudce by se měl zdržet jakéhokoli politického oslovení veřejnosti, avšak v rozhovoru pro Aktuálně.cz z 30.listopadu 2022 se vyjádřil jednoznačně. Jméno Babiš nevyslovil, ale není pochyb, že jím uvedený soubor nepřijatelných znaků kandidáta na nikoho jiného ukazovat nemůže. Nelze zazlívat Pavlu Rychetskému, že nechce, aby byl prezidentem republiky bývalý komunista a tajný spolupracovník StB, jehož zvolení by vystavilo Ústavní soud „agrofertizaci“, ale je to jeho soukromá věc a právě vzhledem k jeho významnému postavení je nepatřičné, že se snaží svou podjatost přenést na veřejnost. Je politováníhodné, že žádný ze soudců Ústavního soudu jeho vystoupení neodsoudil.  Využití práva ústavních soudců k vyvolání kárného řízení s jejich předsedou by mě udivilo více než zaručená zpráva o zítřejším konci světa. 

Z projevu nevole lze spekulativně, bez důkazů, podezírat soudce Jana Šotta, jenž naplánoval průběh hlavního líčení kauzy Čapí hnízdo tak, že prolínalo komunální a senátní volby a nyní i přípravu na volbu prezidenta republiky. Podezření nelze prokázat, ale souběh voleb a jednání soudu je nezpochybnitelný. Obžalobu soud obdržel v březnu r. 2022 a chce se po nás, abychom věřili, že hlavní líčení nemohlo proběhnout dříve nebo až po volbě prezidenta republiky. Hlavní líčení slouží jako zdroj podkladů pro novinářské zprávy, v tom  i pro dehonestační výpadů proti Andreji Babišovi. 

Justice by se v žádném případě neměla zapojovat do politických půtek. Nejsem si ale jist, že výše popsané úkazy budou mít významný vliv na šance Andreje Babiše na zvolení. Opadající zájem novinářů a ochabnutí zájmu veřejnosti o sledování procesu v soudní síni vyvolávají dojem, že voliče neovlivní ani úlety Pavla Rychetského, ani kauza Čapí hnízdo. 

Naproti tomu si jsem téměř jistý, že pokračování hlavního líčení v kauze Čapí hnízdo ve dnech 19.-22. prosince 2022 a 4.-6. ledna 2023 ozvláštní obžalovaným Vánoce a vstup do roku 2023. Budou  na toto období vzpomínat hodně dlouho, určitě ne v dobrém. 

Aby bylo čtenářům jasno: nenapsal jsem tento článek na podporu zvolení Andreje Babiše prezidentem republiky, ale jako projev nevole nad zneužitím justice k jiným cílům než k těm, kterým má sloužit.

==========================================================================

Již vyšla  „papírová“ verze mé knihy ŠKŮDCI V TALÁRU, dosud dostupné pouze v digitální podobě. Knihu jsem zasvětil památce dobrého člověka JUDr. Pavla Kučery. Předmluvu napsala Alena Vitásková. Její obsah je trestí zkušeností a poznatků, postupně získávaných téměř 20 let v půtkách s orgány činnými v trestním řízení, které nekorektním vedením řízení poškozují obviněné. Zvlášť zajímavé „škůdce“ uvádím s plnými jmény, jejich oběti až na výjimky pouze s iniciálami. Kniha je dostupná v knihkupectvích nebo přímo u vydavatele OLYMPIA na adrese sklad@iolympia.cz   nebo  info@iolympia.cz

 

Žádné komentáře:

Okomentovat