pátek 24. března 2023

PSYCHICKÉ TÝRÁNÍ OBVINĚNÝCH POSVĚCENO

Dne  24. ledna 2023 jsem formou otevřeného dopisu poslal předsedovi Krajského soudu Brno Milanu Čečotkovi a ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi již třetí podnět ke kárnému řízení se soudcem Alešem Novotným, který stále nechával čekat skupinu odsouzených na písemné vyhotovení rozsudku, vyhlášeného  21. října 2021. Další podnět jsem zaslal pouze předsedovi soudu 27. února 2023, když jsem  se dověděl, že soud rozeslal rozsudky 24.února 2023. Otevřený dopis zůstal bez jakékoli odezvy, odpověď předsedy soudu na podání z 27.února dorazila do spolkové datové schránky dne 24. března 2023. 24. den v měsíci se v této kauze tváří jako osudový.

Připustil jsem, že oslovení kární žalobci nechtěli jakkoli vystoupit  proti napadenému  soudci, aby nezasáhli do jeho nezávislosti, či aby jej v náročné práci nezdržovali. Očekával jsem však, že po rozeslání písemných vyhotovení půjdou ohledy stranou a dojde k nestrannému posouzení délky 16 měsíců na zpracování rozsudku a bude následovat aspoň důtka, ne-li kárná žaloba s návrhem na zbavení mandátu.

Nestalo se. Předseda soudu Milan Čečotka setrval na své ochranářské pozici: celé období čekání na odevzdání písemného vyhotovení rozsudku prý bylo pokryto důvodnými prodlouženími lhůty dle ustanovení trestního řádu. Datum 24.února 2023 mu stanovil jako poslední závazný termín a vzorný soudce to stihl.

Jako laik hodnotím rozhodnutí předsedy soudu jako ochranářský postoj k soudcovské bezohlednosti k obviněným. V protokolu z hlavního líčení lze vyčíst fakta o jednání mezi obžalovanými a státním zástupcem Alešem Sosíkem, který jim nabízel nízké tresty, půjdou-li  cestou dohody o vině a trestu. Tak Elišce O., matce dvou malých dětí, nabízel podmíněný trest. Protože se nepodrobila, senát Aleše Novotného ji obdařil trestem odnětí svobody v trvání 8 let a 2,5 milionu Kč peněžitého trestu. Potrestal i děti osmiletým odtržením od matky. Podobně se vedlo všem obžalovaným. Samozřejmě na ně padla hrůza a měli zájem rychle podat odvolání, ale odvolat se nemohli, protože neměli rozsudek. Účinek dlouhého čekání na rozsudek má povahu psychického týrání. Právo soudce na psychické týrání obžalovaných bylo takto posvěceno.

Kárný žalobce Pavel Blažek nereagoval ani na jedno z mých podání. Rozhodnutím kárného žalobce Milana Čečotky není vázán, takže by mohl naložit se soudcem Alešem Novotným odlišně. Není to dlouho, co odmítl jmenovat jej místopředsedou soudu, takže zřejmě má dosti realistickou představu o jeho kvalitách. Ale zřejmě jej zajímají jiné věci, takže útrapy jakýchsi nepravomocně odsouzených k němu nedoléhají.

Dlouhé dodací lhůty při vypracování písemných vyhotovení rozsudku se v agendě soudce Aleše Novotného vyskytly již dříve. Bývalý předseda soudu Milan Bořek jej za to jednou kázeňsky potrestal. Bohužel výše zmínění nepravomocně odsouzení asi nebudou poslední, kdo bude na rozsudek Aleše Novotného v budoucnu čekat nepřístojně dlouho. Přitom oba kární žalobci měli skvělou příležitost tomu předejít.

==========================================================================

V knihkupectvích jsou ještě zbytky prvního knižního vydání mé knihy Škůdci v taláru. Na webu https://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=1573  jsem nyní uveřejnil druhý díl, který brzy vyjde i v „papírové“ formě.

1 komentář:

  1. Ať to vezmete z kteréhokoli konce fraktálu:
    Zdražení všeho, ohrožení všech, podpora zabíjení a vraždění, kolaps bank, hospodářství, zemědělství, zdravotnictví, sociálního klimatu ve společnosti, absolutní selhání politiky a médií - vyjde vám automaticky i naprostá zvrhlost justice, soudů a všeho, co je NATO napojeno.

    OdpovědětVymazat