úterý 26. března 2019

ČAPÍ HNÍZDO A PRÁVNÍ STÁT


Trestní řízení, v němž je mezi obžalovanými oligarcha, stojící v čele nejsilnější politické strany a vlády, je prubířským kamenem odolnosti právního  státu proti zneužití moci. Zatím můžeme být všichni, s výjimkou obviněných, spokojeni, že se policie nezastavila ani před majestátem Andreje Babiše. A nakonec svým způsobem může být spokojen  i on sám, protože daný stav je významným svědectvím v jeho prospěch o způsobu, jakým řídí stát, jakým dbá o nezávislost orgánů činných v trestním řízení.

Současně ale musíme být znepokojeni, protože  domněnka, že celý  kolotoč kolem Čapího hnízda se roztočil s cílem zabránit nástupu k moci hnutí ANO a Andreje Babiše jako jeho vrcholného představitele, vůbec nezní nesmyslně. Ale i kdyby načasování trestního oznámení bylo zcela náhodné, jeho zneužití k politické a mediální štvanici, nezohledňující presumpci neviny, sloužící k podrývání autority předsedy vlády a k poškozování  pověsti státu v zahraničí, je smutnou skutečností. Nejsem si jist, zda škoda, způsobená možným neoprávněným čerpáním dotace, je větší, než suma nepřímých škod, vyvolaných anti-babišovským řáděním.

Ve prospěch domněnky, že trestní řízení bylo vyvoláno skutečně s cílem škodit Andreji Babišovi, svědčí skutečnost, že související mediální a politická štvanice se soustřeďuje výlučně na něj. Ve skutečnosti z formálněprávního hlediska je pan obviněný okrajovou postavou, neboť ke společnosti Čapí hnízdo nemá žádný vztah: nebyl akcionářem, členem statutárního orgánu, neměl žádnou výkonnou ani kontrolní pravomoc. Z definice předmětných trestných činů vyplývá, že k jejich naplnění v tomto případě mohlo dojít pouze oklamáním orgánu, rozhodujícího o  poskytnutí dotací. Nevíme zatím, zda k takovému jednání došlo, ale je málo pravděpodobné, že by se na něm Andrej Babiš podílel osobně. Formální odpovědnost za případné nepravosti by  v každém případě nesl někdo jiný. Samozřejmě, Andrej Babiš by se mohl dopustit trestné činnosti formou účastenství, ale to se špatně prokazuje.

Úvahy některých politiků, kteří spojují personální změny ve vedení ozbrojených sborů s možnou přípravou zásahu do trestního řízení ve prospěch Andreje Babiše, jsou hloupé. V dnešní fázi vyšetřování již policie o dalším osudu spisu nerozhoduje. Vyšetřovatel nemá jinou možnost, než po ukončeném seznamování obviněných se spisem a případném doplnění dokazování jej zavřít a postoupit dozorovému státnímu zástupci s návrhem na jeho rozhodnutí. Tím úloha policie v podstatě skončila. Státní zástupce není návrhem vyšetřovatele vázán.

Čili zpráva o ukončení vyšetřování je poměrně nevzrušivá. Dramatický náboj bude mít až zpráva o konečném rozhodnutí státního zástupce. Protože neznám spis, netroufám si odhadnout jeho výsledek. Mohu ale odhadnout reakci veřejnosti: ať státní zástupce rozhodne jakkoli, vždy vyvolá bouři. Pošle-li obviněné před soud, snese se na jeho hlavu kritika ze strany jejich stoupenců. Zastaví-li trestní stíhání, vyvolá podezření  z korupčního ovlivnění  řízení. V jeho kůži bych být nechtěl.

Vzpomínám na závěr trestního stíhání bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka. V něm  šlo o podezření na přijetí půlmilionového úplatku, tedy ve srovnání s Čapím hnízdem o „malinu“. Zastavení trestního stíhání vyvolalo dvouletou bouřlivou „válku žalobců“ a zpochybnění nezávislosti justice, dlouhý soud s „justiční mafií“ a jiné nežádoucí jevy. Zprošťující rozsudek by tehdy byl jistě lepší. Nerad bych něco podobného zažil znova.



6 komentářů:

  1. Je to to samé jako u Trumpa: ZKURVYZMRDI A ZKURVYZMRDKY SI VYCUCAJÍ Z PRSTU KŘIVÁ OBVINĚNÍ, KŘIVÉ SVĚDKY A KŘIVÁ SVĚDECTVÍ - POUZE, JEN A VÝHRADNĚ PROTO, ABY MOHLI ŠKODIT.
    ČEMUKOLI A KOMUKOLI.

    Nazval bych do Západním Morem.

    OdpovědětVymazat
  2. Moje domněnka, že stojí a padá právní stát na Čapím hnízdu, je diametrálně odlišná od pana Jemelíka. Komentovat vulgární výlevy pana Pepy Nose, je ztráta času, protože jde veskrze o blábol, který nemá ani hlavu ani patu. Prostě i v psychiatrické léčebně se může někdo dostat snadno k PC.

    Ale k věci. "Láska" pana Jemelíka k panu Babišovi je známá, nakonec to byl důvod, proč ho John Bok vyhodil ze spolku Šalamoun. Je zajímavé sledovat koho pan Jemelík "kárá" a u koho je slepý jako starý pes. Půjdu na začátek. Jednoho krásného dne se slovenský oligarcha rozhodl, že v České republice si založí politické hnutí, aby mohl svoje pochybné aktivity zohlednit ve svůj prospěch. Na Slovensku vedl soudní spor, ohledně jeho spolupráce s StB a ten se pro něj nevyvíjel dobře. Musím připomenout, protože pan Jemelík ve svých srdcervoucích obhajobách pana Babiše jaksi záměrně zatajuje, že pan Babiš je veden ve svazcích Ministerstva vnitra, jako agent StB. Na Slovensku se snažil seč mohl, aby tyto svazky zpochybnil, ale soud prohrál. Zde pane Jemelíku můžete polemizovat o tom, zda jde o právní stát, nebo ne. Já to nebudu hodnotit, ale miliardáři se nepovedlo uplatit soudce na Slovensku a soud prohrál. Je tedy soudně potvrzeným agentem, nikoliv jen spolupracovníkem, ale placeným agentem zločinecké organizace StB. Můžete pak pane Jemelíku i polemizovat o tom, jak daleko měl agent StB Bureš, k ještě větší zločinecké organizaci a to ke KGB.

    Vidím docela jasně před sebou billboard, kde se objímá s panem Stropnickým a láká na laciné sliby naivní a tupé voliče, kteří rychle zapomněli, co to za zrůdnou organizaci StB bylo. Nejsou to tedy pane Jemelíku novináři, na které často urážlivě plivete, nejsou to tedy politici v poslanecké sněmovně, kterým se nástup takovéto zvrhlé kreatury, která se neštítí před ničím, upozornit a kritizovat. Nebylo to ani ODS, ani ČSSD, ani TOP 09, ani KDU-ČSL, kdo nutili pana Babiše, aby si sebral podvodně dotace na svoje Čapí hnízdo. Byla to jenom nenažranost a špatný odhad samotného oligarchy. Možná hledáte naivní ovce, aby uvěřili tomu, že pan Babiš neměl žádný vliv na Čapí hnízdo. No tomu dnes nevěří ani děti v mateřské školce.

    Pan Babiš má neskutečnou hroší kůži a ač to pomocí takových pisálků, jako jste vy pane Jemelíku, se snaží házet špínu, ve které se sám brodí, na ostatní politická uskupení, tak tomu sám dal název anti-babiš. Nemusel byste pane Jemelíku polemizovat o Právním státě, kdyby placený agent StB, nevstoupil do politiky. Ač to ve vašich očích vypadá, že pan Babiš, alias Bureš je obětí novinářské "svoloče" a pidistran, jak je rád urážíte, tak jemu se to docela vyplatilo. Jeho majetek, díky tupé voličské základně v Česku se zdvojnásobil, takže vesele se jeho majetek zvýšil o 40 miliard. Pan Babiš tedy vrátil dotaci 50 milionů(když se o něj začal zajímat OLAF, tedy Evropský úřad pro boj proti podvodům)což jsou "maliny" jak vy píšete proti těm 40 miliardám, o které na Česku zbohatl. Jenom na tom svinstvu, které se díky panu Babišovi, lije do nafty vydělává pan Babiš 11 miliard ročně. Drobné že, tak proč by kradl a dělal podvody?

    Ano pane Jemelíku, to už můj děda říkával: "Čert sere na větší hromadu". A že to smrdí peklem, kolem pana Babiše, to je holý fakt. Pokud tedy pane Jemelíku, vládnou tomuto "pidistátu" takové kreatury, které dávají přednost ekonomice, před porušováním lidských práv a zavírání a popravování politických odpůrců, jako se to děje v Číně a v Rusku, tak si odpovězte sám, kdo z našich palácových "bohů" leští kliky v Pekingu a Moskvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedočetl jsem ten blábol, když že. Pomlouvač napsal, že panu Babišovi se nepovedlo uplatit soudce na Slovensku, nebo, že je veden jako agent ....jste na žalobu! Vždyť jste hlupák, který si myslí, že množstvím slov si přizpůsobí pravdu.Nejste státní zástupce, neznáte co se zjevilo v novinách a dokonce ani to co se již rozhodlo, neznáte pravdu ani právo a soudíte z ničeho, tak by se dalo pokračovat.

      Vymazat
  3. Staci zjisteni ze tvrdite, ze soud na Slovensku prohral.Pane, zamerne lzete !! Soud pokracuje, byl vracen na tacatek sporu.To vam ivsem nevyhovuje tak tu fejkujete az se vam od huby práší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slovenský Nejvyšší soud zamítl dovolání českého premiéra Andreje Babiše proti rozhodnutí soudu, který zamítl jeho žalobu, že je ve spisech StB evidován jako agent neoprávněně. Babiš se nyní hodlá obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, kde chce žalovat Slovensko.

      Evropský soud pro lidská práva odmítl žalobu českého premiéra Andreje Babiše na Slovensko ve sporu o evidenci ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti.

      Slovenský nejvyšší soud zamítl dovolání českého premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše ve sporu s Ústavem paměti národa o jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností.
      Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Pavol Adamčiak. Soud svůj verdikt opřel o loňské rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který mu případ vrátil k opětovnému projednání kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou neměl být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Ústav verdikt uvítal.

      Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po šesti letech definitivně prohrál spor se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN) o tom, jestli může být evidován ve svazcích StB. Rozhodl o tom Krajský soud v Bratislavě, ke kterému se spor vrátil po rozhodnutí Ústavního soudu.

      Komu se od huby práší je známo. Obhajujete jenom gaunery, kteří tuto zemi táhnou ke dnu, ale to není nic nového pod sluncem. Že se vám to nehodí do krámu, tak sám lžete, jako když svého času Rudé právo psalo. Ale čemu se divit, když sám jste byl aktivním členem KSČ a dnes, jak vám není cizí, poukazujete který ten, či onen soudce byl v KSČ. Jenom tu svou rudou knížku jaksi nezmiňujete. Jak výstižné. Rudá kůže zůstane rudou a bude lhát až do roztrhání těla.

      Vymazat
    2. Slovenský Nejvyšší soud zamítl dovolání českého premiéra Andreje Babiše proti rozhodnutí soudu, který zamítl jeho žalobu, že je ve spisech StB evidován jako agent neoprávněně. Babiš se nyní hodlá obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, kde chce žalovat Slovensko.

      Evropský soud pro lidská práva odmítl žalobu českého premiéra Andreje Babiše na Slovensko ve sporu o evidenci ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti.

      Slovenský nejvyšší soud zamítl dovolání českého premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše ve sporu s Ústavem paměti národa o jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností.
      Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Pavol Adamčiak. Soud svůj verdikt opřel o loňské rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který mu případ vrátil k opětovnému projednání kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou neměl být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Ústav verdikt uvítal.

      Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po šesti letech definitivně prohrál spor se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN) o tom, jestli může být evidován ve svazcích StB. Rozhodl o tom Krajský soud v Bratislavě, ke kterému se spor vrátil po rozhodnutí Ústavního soudu.

      Komu se od huby práší je známo. Obhajujete jenom gaunery, kteří tuto zemi táhnou ke dnu, ale to není nic nového pod sluncem. Že se vám to nehodí do krámu, tak sám lžete, jako když svého času Rudé právo psalo. Ale čemu se divit, když sám jste byl aktivním členem KSČ a dnes, jak vám není cizí, poukazujete který ten, či onen soudce byl v KSČ. Jenom tu svou rudou knížku jaksi nezmiňujete. Jak výstižné. Rudá kůže zůstane rudou a bude lhát až do roztrhání těla.

      Vymazat