úterý 31. srpna 2021

BRUSEL PROTI VŮLI VOLIČŮ

Předesílám, že nejsem voličem hnutí ANO. Pokud se tímto článkem ozývám, je to proto, že se znepokojením pozoruji usilovnou snahu různých institucí znevýhodnit ve volební kampani hnutí ANO útoky na jeho předsedu Andreje Babiše. Rovnost účastníků volebního klání je přitom základní podmínkou pro bezchybné fungování systému parlamentní demokracie, a tu zde ohrožují instituce, které k tomu nejsou oprávněny.

Bruselští úředníci zřejmě nesou s nelibostí, že miliardář Andrej Babiš je vůdčí osobností na naší politické scéně. Proto opakovaně rozviřují vyprávění o jeho střetu zájmů. V dopise, který 26. srpna obdržela tři česká ministerstva, se sice jeho jméno nevyskytuje, ale díky českým europoslancům jeho autoři jistě vědí, že v české kotlině v opozičním mlácení prázdné slámy se v této souvislosti žádné jiné jméno nevyskytuje. Andrej Babiš má být ve střetu zájmů, protože prý ovládá svěřenské fondy,  do nichž vložil svůj majetek. Jakými úkony je ovládá, a kde na jejich ovládání bere čas a energii, když při každém spuštění televize se na obrazovce objeví jeho tvář, jeho protivníci nevysvětlují. Jeho střet zájmů je prostě axiom, který  je běžným nástrojem agitace proti hlasování ve prospěch hnutí ANO. Bruselští úředníci nyní svou podporou rozfoukali oheň. Nevadí jim, že s dopisem přišli právě do citlivého předvolebního období, kdy jejich čin nelze hodnotit jinak, než jako pokus o ovlivnění výsledku voleb. Nejsem v žádném případě podporovatelem úsilí o vystoupení České  republiky z Evropské unie, ale říká-li někdo, že tato instituce ve své činnosti popírá principy demokracie, právě v tomto chování bruselských úředníků vidím důkaz pravdivosti tohoto tvrzení. Ať se to komu líbí, či nelíbí, Andrej Babiš je předsedou české vlády z vůle voličů a úředníci Evropské komise nejsou oprávněni ji napravovat.

Vláda by se měla proti ovlivňování volební kampaně úředníky Evropské komise důrazně ohradit, ale samozřejmě  nemůže, protože jejím předsedou je Andrej Babiš a všichni ministři sedí ve vládě s jeho vědomím a souhlasem. Vládní protest by byl projevem střetu zájmů.

Dalším činitelem, který ať vědomě či nevědomě (nevím, co by bylo horší), zpochybňuje šance Andreje Babiše, potažmo hnutí ANO, ve volbách, jsou policie a státní zastupitelství.

Od počátku se zdá být vysoce pravděpodobné, že předkladatel trestního oznámení kvůli získání dotace společností Čapí hnízdo jednal s úmyslem dostat Andreje Babiše z politiky. Neměl v řízení  postavení poškozeného, takže měl jen malou naději, že se jeho oznámením bude policie zabývat. Ale zabývá se již řadu let a stále to nebere konec. Trestní řízení má probíhat co nejrychleji, žalobce má žalovat i v nejistotě a těžiště dokazování je před soudem. Nicméně v tomto případě se stále nachází něco, co je ještě třeba doplnit, i když by možná stačilo příslušný důkaz provést až před soudem. Státním zástupcům zřejmě nevadí, že se stále prodlužuje doba, po kterou Andrej Babiš a jeho rodina žije v nejistotě, zda půjde před soud a po kterou může opozice vykřikovat, že by občané neměli volit trestně stíhaného politika. Nevím o obsahu sdělení obvinění a návrhu na podání obžaloby nic než to, co lze získat z veřejných zdrojů. Nedokáži proto odhadnout, jaký by byl výsledek soudního  řízení či jaká je pravděpodobnost zastavení trestního stíhání. Předpokládám pouze, že jakékoli rozhodnutí státního zástupce najde odezvu u veřejnosti a dodá „palivo“ opozici. Zastaví-li trestní stíhání a Igor Stříž zastavení potvrdí, opozice bude křičet, že si Andrej Babiš nejvyššího státního zástupce koupil souhlasem s jeho jmenováním. Naopak podá-li státní zástupce Jaroslav Šaroch obžalobu, opozice bude odrazovat voliče od hlasování pro hnutí ANO, a to i v případě, že by se Andrej Babiš stáhl do pozadí. Je možné, že konečné rozhodnutí Jaroslava Šarocha bude tím příslovečným „výbuchem“, jenž v poslední chvíli před volbami otřese voličskými preferencemi. V každém případě orgány činné v trestním řízení jsou nyní činitelem, ovlivňujícím veřejné  mínění v citlivém předvolebním období, a to se nemělo stát. Je dost již na tom, že v červnu r.2013 uskutečnily beztrestně puč proti vládě Petra Nečase. 

Tím nechci říci, že bito je pouze hnutí ANO, zatímco všichni ostatní uchazeči o vstup do Poslanecké sněmovny mají rovné postavení. Nápadné je např. odstrkování Trikolory hlavním proudem sdělovacích prostředků, stejně jako nadměrná pozornost, věnovaná Vítovi Rakušanovi (proti němuž osobně nic nemám).

==========================================================================

Již vyšla  „papírová“ verze mé knihy ŠKŮDCI V TALÁRU, dosud dostupné pouze v digitální podobě. Knihu jsem zasvětil památce dobrého člověka JUDr. Pavla Kučery. Předmluvu napsala Alena Vitásková. Její obsah je trestí zkušeností a poznatků, postupně získávaných téměř 20 let v půtkách s orgány činnými v trestním řízení, které nekorektním vedením řízení poškozují obviněné. Zvlášť zajímavé „škůdce“ uvádím s plnými jmény, jejich oběti až na výjimky pouze s iniciálami. Kniha je dostupná v knihkupectvích nebo přímo u vydavatele OLYMPIA na adrese sklad@iolympia.cz   nebo  info@iolympia.cz

 

3 komentáře:

  1. Výborně! Někdo, ač umí psát, fakta jen "navrší" a čtenář tápe. Vy, pane inženýre, umíte fakta vyskládat jak kostky Lega. Čtenář si z Vámi nabízených fakt může sestavit jinou stavbu (jiný názor), ale má ty "stavební kostky" přehledně k dispozici. U mně EU skončila jednak nedůsledným přístupem k Velké Británii v rámci Brexitu (spíše jsem si přála, aby EU Británii trochu podusila jako odstrašující případ) a nyní adorováním elektromobilů, aniž by byly zohledněny zcela odlišné podmínky jednotlivých států... A ta byrokracie!!

    OdpovědětVymazat
  2. Podepisuji!
    Nevolím ANO, ale ani ne Trikoloru, ba ani ne STAN.
    Babiš se prostě nehodí "do škatulek", ale Trikololora či STAN se hodí proti Babišovi.

    OdpovědětVymazat
  3. ROVNOST - SVORNOST - BRATRSTVÍ,
    ANEB
    DEMAGOGIE JE PANU JEMELÍKOVI VROZENÁ

    Dovolil jsem si vypůjčit známé heslo z Velké francouzské revoluce, abych na opačném konci demagogických úvah pana Jemelíka poukázal na protichůdné žvásty, kterými pan blogger krmí hladové voliče hnutí ANO.
    Hned v první větě se pan Jemelík svlékne donaha, aby jako patolízal prokázaného a placeného agenta bývalé státní bezpečnosti Andreje Babiše, alias Bureše, obhajoval až do roztrhání těla.

    Komunistickou minulost prostě pan Jemelík nevymaže a podle toho se také chová.
    Pokud tedy nese nelibost nad výrokem Bruselu, že pan Babiš je ve střetu zájmů, tak proti kterým voličům je vlastně Brusel? Pane Jemelíku, jestliže nejste, jak falešně informujete, voličem hnutí ANO, ale svými výroky děláte placenou kampaň panu Babišovi, proti ostatním politickým ukupením, tak vlastně se přiznáváte, že Brusel není proti vaší vůli. Tedy proti moji rozhodně ne a to vás mohu ujistit, že na rozdíl od vás určitě nejsem voličem hnutí ANO.

    Nejde ale o nějakou vůli voličů, protože jde o nehorázné drancování finančními prostředky ve formě dotací právě pro oligarchu pana Babiše.
    Pan Jemelík dělá, ač si to ani neuvědomuje z pana premiéra podřadného blba. Já naopak pana Babiše považuji za velice chytrého manažera, protože kdyby jím nebyl, tak nechá napospas svěřenskému fondu dělat si s jeho firmou co chce. Pan Babiš svoje firmy ovládá a kdyby to nedělal, tak by byl hlupák. Zdravě myslící člověk by tak rozsáhlý majetek nenechal bez vlastního vlivu. Na to, jak to dělá, tak se musíte zeptat pana Babiše a ne dávat otázku jiným politickým odpůrcům agenta StB.

    Ví to zdravě myslící člověk a tedy i volič a ví to samozřejmě i Brusel. Jenom to neví pan Jemelík. V posledním roce toho neví pan Jemelík hodně, neví kdo vlastně škodí demokracii, na kterou se tak často rád odvolává.
    Další demagogie, kterou krmí pan Jemelík tleskače pana Babiše je, že někdo načasoval před volbami bruselský verdikt střetu zájmů pana diktátora hnutí ANO. VÁŽNĚ? Pane Jemelíku, není to naopak další estébácký manévr pana premiéra, aby poukazoval i pomocí vás na to, jak ho někdo chce poškodit, právě před volbami? Pokud by totiž náhodou nezvítězil ve volbách, bude to svádět na Brusel.

    O tom, že je ve střetu zájmů, že neoprávněně pobírá dotace pro svoje firmy, tak ví pan Babiš a gramotný, nikoliv negramotný čtenář, už minimálně dva roky. Již v roce 2019 poslala evropská komise zprávu o auditu. Proč to hned pan premiér neřešil a tvrdil stále dokola samé lži, jako když svého času psalo Rudé právo a proč o tom sám hovoří až před volbami? Že by další estébácká konspirace, kterých má ve své kariéře pan Bureš neskutečnou řádku?

    Že by tedy pane Jemelíku pan Babiš už dělal volební kampaň od roku 2019? To je ale v rozporu s ústavou, to by naopak pan Babiš znevýhodňoval ostatní politické strany v rovnosti před zákonem, že by LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ

    OdpovědětVymazat