pátek 31. května 2024

TRAMPOTY MATKY SAMOŽIVITELKY

Do oboru působnosti spolku Chamurappi z.s. patří také podpora žadatelů o podmíněné propuštění z vězení po odpykání části trestu. Dokud to nezarazila ministryně Marie Benešová úpravou trestního řádu směli jsme přímo podávat návrhy na propuštění. Po jejím zásahu nám zbylo právo nabídnout soudu převzetí společenské záruky za završení polepšení žadatele. Od založení spolku v listopadu r. 2017 jsme podpořili žadatele celkem patnáctkrát, z toho dvakrát neúspěšně. Šestnáctý případ je v chodu. 

Z účasti na úspěšném řízení nám vyplývá povinnost po určitou dobu se zajímat, jak si náš chráněnec vede na svobodě. Máme proto aspoň do určití míry přehled, co  se s ním dále děje. Jsem spokojen, že zatím nikdo z našich chráněnců se nevrátil do vězení. 

Mezi propuštěnými byly tři ženy, které překročily třicítku. Spěchaly opatřit si miminka. Byly úspěšné. Jejich děti jsou zdařilé. Jedna z nich měla tři děti již před odchodem do vězení, takže dnes má čtyři. Je samoživitelka. S 14měsíčním miminkem na rukou nemůže pracovat. Je závislá na sociálních dávkách, které na krytí potřeb rodiny nestačí. Přežívá s pomocí příbuzných a přátel. Domácnost má jako klícku a děti jsou dobře vychované, hezké a s máminou péčí spokojené. Miminko je kouzelné. 

Ve středu navečer si naše chráněnka vyzvedla na poště sociální dávky. Cestou domů se stavila v hypermarketu Tesco pro trochu jídla pro děti. Tam měla naposledy v rukou peněženku s dávkami a osobními doklady. Doma pozdě večer zjistila, že ji nemá. Buď ji okradl kapsář, nebo ji vytrousila a případný nálezce nebyl poctivý. 

Kapsář či nepoctivý nálezce se radují z kořisti. Matka samoživitelka bydlí s dětmi v nájemním bytě. Nezaplatila nájemné. Rodinka se musí vystěhovat neznámo kam. Ten, kdo si přivlastnil její peněženku, se nestydí.

==========================================================================

V knihkupectvích jsou ještě zbytky prvního knižního vydání mé knihy Škůdci v taláru. Na webu https://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=1573  jsem uveřejnil druhý díl. Ten již ale vyšel  i v „papírové“ formě. 

Upozorňuji na zajímavé filozoficko-právnické články na webu spolku Chamurappi www.chamurappi.eu v sekci Texty JUDr. Oldřicha Heina. Zvláště upozorňuji na příručku Přehled antické filozofie. Autor je mimořádně vzdělaný právník s praxí prokurátora, státního zástupce, bankovního právníka.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat