sobota 20. dubna 2019

PROVOKATÉR A HYSTERICI


Humor je lék, chránící před zoufalstvím. Proto nepovažuji za svatokrádež, nacházím-li v trapnostech našeho politického života komické prvky. Komickou stránku mají odezvy jinak smrtelně vážných politických představitelů na rozhodnutí Andreje Babiše nevzdáti se funkce předsedy vlády ani v případě, že na něj státní zástupce podá obžalobu. Chápu: cílem vyvolání jeho trestního stíhání bylo napravit jejich politický neúspěch a snažení nevede k žádoucímu úspěchu. Andrej Babiš nehodil ručník do ringu, když mu policie sdělila obvinění. Pro republiku mělo být obrovskou ostudou na mezinárodním poli, že má trestně stíhaného předsedu vlády. Ale nakonec vidíme na obrazovkách, že politici na mezinárodních setkáních ho poplácávají po ramenou a jednají s ním jako s rovným. Proplouvá mezi nimi jako ryba ve vodě. Už to jeho poražené protivníky musí pěkně štvát. Ani  toho ale  nebylo dost. Právě se dověděli, že ani po podání obžaloby se ho nezbaví, a proto upadají do hysterie.

Andrej Babiš pouze řekl, co udělá, kdyby …Proč je kolem toho tolik rozčilení ? Ovlivní soudní řízení jeho výkon ve funkci ? Vždyť může svou přítomnost v soudní síni omezit na nezbytné minimum a dále se naplno věnovat svému úřadu. Co zvládla Alena Vitásková, zvládne také.

Je ale vůbec jisté, že padne obžaloba ? Není to vzrušení kvůli úmyslu nedbat na obžalobu poněkud předčasné ? A mají kritici jeho rozhodnutí jasno, jak se zachovají, pokud  skutečně setrvá ve funkci bez ohledu na obžalobu? Mají připravenu taktiku opatření, jimiž by ho v tom případě přiměli k odstoupení ? Soudím, že nejspíš zůstanou u jalových řečí.

Ještě zajímavější je otázka, jaká by byla odezva veřejnosti  na   odložení či přímo zastavení trestního stíhání. Nezdá se, že by křiklouni nad možností takového vývoje přemýšleli a že by měli plán, jak  takovou situaci řešit. Patrně by neudělali nic, takže jsou jen směšní.

Zastavení trestního stíhání ale není vůbec vyloučeno. Na žalobci bude ležet při rozhodování velká tíha odpovědnosti. Podání obžaloby může mít vedlejší účinky na výkon úřadu  předsedy vlády, čili nabízí se otázka, zda nevznikne z projednávání obžaloby více škody než užitku. Ne každý tíhu odpovědnosti unese. K zastavení trestního stíhání soudního může dojít i z jiných důvodů, např. proto, že společnost Immoba a.s. vrátila do státní pokladny dotaci, takže nevznikla škoda. Nebo může státní zástupce uznat, že Andrej Babiš neměl formálně se společností Čapí hnízdo nic společného, čili do řízení o udělení dotace nemohl zasahovat a tedy nemohl způsobit Evropské unii škodu.

Křik, který vypukl po oznámení Andreje Babiše, je tak naprosto předčasný. Kdyby měl pan obviněný smysl pro černý humor, nebylo by nepředstavitelné, že se doma s manželkou smějí, jak stačilo pár jeho slov na „vytočení“ politických odpůrců. Politická hysterie nemá program, nikam nevede, je jen  směšná.

3 komentáře:

  1. Řiťolezec a politici.

    Už se to stalo skoro normou, že pan Jemelík olizuje řitní otvor politikům, kteří jsou právě u moci. Nevadí mu jak se k ní dostali, zda lhali, nebo dokonce udávali svoje spoluobčany, jako agenti komunistické StB, či vstoupili do KSČ, aby oslavovali okupaci Československa, vojsky Varšavské smlouvy.
    Tito lidé jsou dnes u moci, což považuje pan Jemelík za politické vítězství demokracie. Asi máme každý na demokracii jiné měřítko, ale co lze očekávat od bývalého komunisty. Možná míchaná vajíčka, která posnídal s panem Babišem, mu způsobila ucpávání tepen, co vedou krev do mozku, kde se pak nutně nedostává kyslíku k reálnému a zdravému myšlení.
    Neustále uráží politické odpůrce, nazývá je pidistrany a určuje jim diagnozu hysterie. Jestli někdo v této zemi hysterčí, tak je to právě pan Jemelík. Hysterie totiž přesně pasuje na jeho osobu. Hysterie je porucha osobnosti, projevující se nestabilními emocemi, primitivními reakcemi a neustálým vyvoláváním různých konfliktních situací.
    Možná má pan Jemelík jenom špatné brýle a už hodně dlouho nebyl u očního lékaře. Pan Jemelík totiž je i jasnovidec. On vidí to, co jiní nevidí a naopak nevidí, to co jiní vidí. Pan Jemelík vidí, jak Andreje Babiše poplácávají na mezinárodních setkáních politici po ramenou a nevidí, že je pro slušné lidi v této zemi nepřijatelné a mezinárodní ostuda, mít za premiéra agenta StB, nota bene trestně stíhaného.
    Ano, to je právě ten rozdíl jak chápe demokracii pan Jemelík a jak ji chápu já. V normální demokracii a ne v pseudodemokracii je totiž zvykem a politickou normou a korektností, že by nemohl být u moci člověk, který je trestně stíhaný. To je možné jenom v autoritářských režimech, které nemají nic společného s demokracií.
    Panu Jemelíkovi nedá spát otázka, jaká by byla odezva veřejnosti, na odložení či přímo zastavení trestního stíhání. Mohu vás ujistit pane Jemelíku, že ta slušnější část veřejnosti by byla zděšená a zklamaná. Jak by reagovala nevím, jenom doufám, že demokraticky. To, že se náhle změní ministr spravedlnosti, ve velice krátké době po nedávno jmenovaném ministrovi, je možná pokus pana premiéra připravit si k tomu nějakou půdu.
    Pan Jemelík se domnívá, že tím, že neoprávněně získaná dotace na Čapí hnízdo byla vrácena, takže škoda nevznikla. To je fakt skandální zjištění a demagogie nejvyššího stupně. Takže pokud vykradu banku, ono se na to přijde, protože mě poznali na kamerách a já uloupený lup vrátím, tak budu z obliga a moje trestní stíhání bude zastaveno?
    Ano opět se projevuje diagnoza hysterie u pana Jemelíka, tedy primitivní reakce s poruchou osobnosti. To není pokus o černý humor, ani to není satira, to je opět řiťolezectví nejvyššího formátu.
    Dovolím si tedy půjčit poslední větu "moudrého" starce. Nevím zda na ni nemá autorská práva, tak ji přeci jenom upravím podle pravdy. Hysterie pana Jemelíka má program, vede někam......do řitního otvoru a je uboze směšná.

    OdpovědětVymazat
  2. TA AGONIE CHCÍPAJÍCÍ KOBYLY JE UŽ NAPROSTO ZŘEJMÁ.

    Superblb sám sebe nazývající "demokrat" - kdemohkrad tu musí chca nechca splácat málem větší komentář než je samotný článek.

    "ZVONÍME KLÍČI, PANSTVO!!! Zavíráme."

    OdpovědětVymazat
  3. Pepa Nos zase strčil rypák kam neměl. Komu to asi chce zvonit klíči? Že by také jeden konfident StB? Vrána k vráně sedá. Vím, musí mít pan Pepa Rypák veliké trauma, když vyplodí takovou zhovadilost.

    OdpovědětVymazat