středa 19. května 2021

OPOZICE V BUBLINĚ

Řídím se zásadou „ševče, drž se svého kopyta“ a běžně se nevyjadřuji k obecným politickým problémům. Tímto článkem činím výjimku, z které nehodlám v budoucnosti učinit pravidlo. 

Jsem si vědom, že opozice má mimo jiné v „popisu práce“ kritiku činnosti vlády. Její postavení je pohodové: nenese za nic odpovědnost  a ve srovnání s vládními politiky pracovní nasazení jejích představitelů je podstatně nižší. Opoziční politici žijí v bublině svých skupinových zájmů, a někdy jim uniká, jak jde život mimo její hranice.  V pohodlí poslaneckých lavic mají dost času na to, aby na činnosti vlády našli aspoň vši, pokud se jim právě nepodaří odhalit závažné chyby. Kdyby to nedělali, nemohli by sami věřit ve svou nenahraditelnost. 

Běžná kritická vystoupení mě nepopouzejí, některá mě pobaví  a s některými se ztotožňuji. Pouze se dosti často pozastavuji nad mírou nevkusu útoků na vládu a zejména osobně na Andreje Babiše, který na rozdíl od představitelů opozice nese na svých bedrech odpovědnost za stovky rozhodnutí a denně vydává neuvěřitelné množství energie. (Byl bych vděčný opozičním politikům za vysvětlení, kde bere čas a energii na ovládání Agrofertu, tedy uplatnění střetu zájmů.) Soudím, že slušnost by si vyžádala aspoň trochu ohledů na jeho pracovní nasazení.  Ovšem slušnost je v našem současném politickém životě neznámý pojem. 

Tím netvrdím, že se vláda a jmenovitě Andrej Babiš nedopouštějí chyb a jsem si vědom choulostivosti jeho trojjediného postavení předsedy hnutí ANO, předsedy vlády a obviněného.

 Opozice by měla být kritičtější sama k sobě. Ráda se staví do postavení jediného spolehlivého ochránce životů covidových pacientů. Avšak zběsilé útoky na vládu a její aparát  pouze ztěžují řízení a výkon protipandemických opatření. Pod záminkou, že vláda nezvládla epidemii a je účelné znemožnit jí další škodlivé působení, se vymýšlí různé akce, jejichž prospěšnost nelze předem zaručit, zato zcela jistě spolehlivě naruší řízení proticovidových opatření. Účel je jasný: přitáhnout pozornost voličů k opozičním stranám a znemožnit vládním stranám profitovat bezprostředně před volbami ze slábnutí pandemie. Představa opozice, že její zásahy po svržení Babišovy vlády by odvrátily národní katastrofu, je směšná. Nad umírajícími covidovými pacienty se najednou přestává plakat, protože je důležitější podněcování voličů proti vládě a přitahování jejich pozornosti k opozičním stranám. Proti voličským preferencím jsou počty covidových pacientů zanedbatelné veličiny.

 Někteří opoziční politici brzdí střečkování svých kolegů upozorněním, že výsledkem opatření proti vládě Andreje Babiše by mohlo být nežádoucí posílení mocenského postavení prezidenta republiky. Ale ve vztahu k postavení nejvyššího státního zástupce tak opatrní nejsou.

 Dožadují se vehementně, aby vláda přenechala nové vládě právo a povinnost jmenovat nového nejvyššího státního zástupce. Nezastřeně tím projevují chuť dosadit do úřadu někoho, kdo jim bude názorově blízký. Ve věci politické neutrality státního zastupitelství tak káží vodu, ale pijí víno. Neuvědomují si, že do voleb přece jen zbývá pár měsíců a nová vláda bude mít po nástupu jiné starosti, než obsazení uvolněného místa, takže Nejvyšší státní zastupitelství by v případě prosazení jejich přání  po dlouhou dobu řídil Zemanův  dosavadní první náměstek Igor Stříž. Nevadí jim to, ačkoli se jedná o bývalého člena KSČ a horlivého vojenského prokurátora, který mimo jiné posílal před soud Svědky Jehovovy a vysloužil si přezdívkuRudá smrtOlomouce“. Více podrobností  lze nalézt na internetu v článcích z r.2012. 

Igora Stříže povolal na Nejvyšší státní zastupitelství Pavel Zeman, který současně rehabilitoval několik rudých prokurátorů, sesazených z řídích funkcí Renatou Veseckou. Vysvětlil mi, že se mu s těmito lidmi dobře pracuje.

 Jsem dlouhodobě kritický vůči Marii Benešové, ale v tomto případě sdílím její názor, že je na místě obsadit funkci nejvyššího státního zástupce co nejdříve, a to nejen kvůli zkrácení doby ovládání Nejvyššího státního zastupitelství Igorem Střížem, ale hlavně proto, že spravování tohoto důležitého úřadu dočasným správcem by mělo špatný vliv na jeho výkonnost. 

Osobně se nedomnívám, že Marie Benešová bude nemravně vstřícná politickému ovlivňování výběru vhodného kandidáta. Spíše bych se obával vlivu jejího sklonu k animozitám a osobním náklonnostem. Proslýchá se, že Igor Stříž patří k jejím oblíbencům.  Bez ohledu na to vše by opozice měla upustit od odporu proti pokud možno rychlému obsazení uvolněného místa, ale současně by měla  napřít své úsilí na zajištění průhledného postupu při výběru Zemanova nástupce, a to samozřejmě ve výběrovém řízení.

==========================================================================

Již vyšla  „papírová“ verze mé knihy ŠKŮDCI V TALÁRU, dosud dostupné pouze v digitální podobě. Knihu jsem zasvětil památce dobrého člověka JUDr. Pavla Kučery. Předmluvu napsala Alena Vitásková. Její obsah je trestí zkušeností a poznatků, postupně získávaných téměř 20 let v půtkách s orgány činnými v trestním řízení, které nekorektním vedením řízení poškozují obviněné. Zvlášť zajímavé „škůdce“ uvádím s plnými jmény, jejich oběti až na výjimky pouze s iniciálami. Kniha je dostupná v knihkupectvích nebo přímo u vydavatele OLYMPIA na adrese sklad@iolympia.cz   nebo  info@iolympia.cz

 

3 komentáře:

  1. Máte pravdu. Opozice bude za každou cenu a vždy kritizovat vládu, jak to předvedla s pandemií. Nejdříve v minulém roce kritizovala vládu, že nedělá opatření proti šíření COVIDU. Když vláda opatření začala prosazovat, opozice vládu kritizovala za omezování svobody občanů.

    OdpovědětVymazat
  2. ŠEVČE, DRŽ SE SVÉHO KOPYTA
    Dovolil jsem si vypůjčit vsuvku pana Jemelíka, snad na ni nemá autorská práva. Nevím zda se pan Jemelík snaží o satirické dílo, nebo pokus o komedii. Položil bych tedy otázku panu Jemelíkovi, proč on sám se svého kopyta nedrží. Jestliže tedy je v popisu práce opozice kritizovat vládu, tak proč se nad tím pozastavuje pan Jemelík.
     
    Nevím zda jde o naivitu pana bloggera, nebo neutuchající vlezdoprdelismus agentovi StB, podotýkám, že soudně uznaného, že má na očích růžové brýle, je hluchý, slepý a vidí to, co jiní nevidí a hlavně nevidí to, co jiní vidí, upřesnil bych, co drtivá většina vidí.Pokud si pan Jemelík myslí, že miliardové impérium nechá agent StB bez dozoru a vlivu a nechá v něm řádit svěřenecký fond bez dozoru, tak už mám vážné obavy o duševní zdraví pana Jemelíka.
     
    Na jednu stranu panu Jemelíkovi vadí bývalí komunističtí prokurátoři, nebo bývalí členové KSČ v řadách justice, protože jako bývalý člen KSČ to musí pan Jemelík dobře vědět, ale na druhou stranu mu nevadí bývalý člen KSČ a k tomu placený a vědomý agent státní bezpečnosti, vedený pod krycím jménem Bureš, ve vazacím svazku ministerstva vnitra z 11.11.1982 pod číslem 25085. 
    Z tohoto stařeckého projevu je vidět, jak věrohodná a "kvalifikovaná" slova nám zde pan Jemelík říká. Pravda je u pana Jemelíka až na místě, kde záda ztrácejí své slušné jméno. Stačí si přečíst úvodník, kde se údajně pan blogger nevyjadřuje k politickým problémům. To pane Jemelíku asi po sobě ty rozbory, které jsou v rozporu s prohlášením "ševče, drž se svého kopyta", nečtete, nebo pak nerozumíte tomu o čem píšete.
     
    Možná místo vlezdoprdelismu, který je vám vlastní a to jak u pana Babiše, tak pana Miloše Zemana, tak u bývalého mocipána pana Klause, byste mohl používat zdravý selský rozum i když vaše subjektivní a vesměs urážlivé hodnocení, zvláště "pidistran" je pro vás ta správná káva. Možná se držíte hesla, koho chleba jíš, toho píseň zpívej, zvláště když váš chráněnec, pan oligarcha vlastní pekárny Penam, na které dostal stomilionové dotace. Jinak pane Jemelíku bílá mouka zrovna není ve vašem věku dobrá poživatina, ráda se přeměňuje na tuky, tak pozor na nadváhu.
     
    Jinak pane Jemelíku, nad umírajícími covidovými pacienty se nepřestává plakat, zvláště když váš chráněnec tuto covidovou pandemii totálně nezvládl. Asi by to zároveň pro vám mohla být odpověď na vaši otázku k opozici, kde bere pan premiér čas a energii na ovládání Agrofertu. Vyměnil ji za ovládnutí pandemie.
     
    Je to jeho vláda, jeho rozhodnutí a tak se ptám, proč pan Babiš umí podvodně vylákat z EU dotace do svého miliardového impéria, ale neumí si vybrat, a hlavně prověřit skandální ministry na post ministerstva zdravotnictví. Pokud mě neklame paměť, tak je to již čtvrtý ministr, během pandemie a ten poslední je ukázkový, opět zaháčkovaný z minulosti s StB, takže pan Kůže okrádal nemocnici, kde je sám ředitelem a začíná být pro pana premiéra hodně těžká zátěž.  Takže pane Jemelíku, neblábolte o pandemii, když pod vedením agenta StB je na tom naše země v počtu úmrtí v Evropě a ve světě na prvních příčkách.
     
    Vím, že je to pro vás veliká rána, že stále myslíte na míchaná vajíčka, která vám asi u pana Babiše chutnala, ale opozice, kterou tu tímto neobhajuji, tak opravdu nemůže za to, že pan Babiš volí ministry zdravotnictví podle toho, aby ho samotného nepřevyšovali. Nejdříve si vybere ministra, který proti němu podepíše petici a panu Burešovi se to donese až od novinářů, pak si zvolí podvodníka, který pro prachy je ochoten udělat vše, hlavně falšovat daňové přiznání. Takže sorry jako.

    OdpovědětVymazat
  3. Ten, kdo zná jak město tak i vesnici ví, že si umí vesnice lépe a zdravěji poradit nejen se socialistickou ztřeštěností, ale i s blbostí "korunního vola-viru" v té dnešní výjimečně idiotské době. ZMIZELY VŠECHNY OSTATNÍ NEMOCI A ZŮSTAL JEN A POUZE KORUNNÍ VŮL-VIR. S takto blbými režimy se nedá dělat nic jiného než je svrhnout, odstranit. POKUD MOŽNO ZA NEJMENŠÍCH ZTRÁT. Proto se objevuje mlácení vymlácené slámy, kde už není jediného zrna. Proto se 25 hodin denně střídá v pravidelném intervalu zbožňování a zatracování téhož. Proto zatím současná doba nemá řešení. DRUHÁ SVĚTOVÁ MĚLA ŘEŠENÍ V OKAMŽIKU, KDY HITLEROVCI DOSTALI PŘES DRŽKU PŘED MOSKVOU.

    My zatím NATO čekáme.

    OdpovědětVymazat