pondělí 14. listopadu 2022

ROBERT ŠLACHTA VS.PAVEL BLAŽEK

Pavel Blažek pojal bohulibý záměr malou novelou aspoň trochu zdokonalit pravidla vnitřního řízení státního zastupitelství. Je to nepatrné torzo z komplexních návrhů, na kterých se začalo pracovat v r.2010. Na velkou reformu si zřejmě netroufá, protože nezapomněl, že kdysi musel komplexní návrh zákona stáhnout ze Sněmovny. 

I  tak čelí kritice a napadání ze všech stran. Nyní řady útočníků rozšířil bývalý policejní plukovník Robert Šlachta, který se domnívá, že jeho problematická minulost z něj  dělá odbornou autoritu, nad kterou není. Vyčítá Pavlu Blažkovi, že mu nejde o nic jiného než o ovládnutí státního zastupitelství. Zřejmě patří k nebezpečným snílkům, kteří považují státní zástupce za bezchybné, spravedlnosti a vlasti oddané činitele, nadřazené nad ostatní plebs, kteří mají být podřízeni přímo pánubohu a nikomu jinému. Pokud se skutečně Pavel Blažek snaží o nadvládu nad státní zastupitelstvím, je to přece dobře. Státní zastupitelství je totiž nebezpečný úřad, který slouží vládě k řízení a provádění trestní politiky státu. Vláda je proto musí mít pevně v ruce. Máme smutnou zkušenost, co se stane, když vláda neovládá státní zastupitelství: může dojít k puči, jehož svědky jsme se stali 13. června 2013, v němž se zneužitým státním zástupcům a policistům podařilo svrhnout legitimní vládu Petra Nečase a zásadně ovlivnit vnitropolitické  poměry. Kdyby tehdy vláda ovládala státní zastupitelství, asi by k puči nedošlo, nebo by jeho pachatelé po jeho odražení dostali prostor někde v cele k přemýšlení o metodách demokratického řešení defektních úkazů ve státní správě. Dění v sekretariátě předsedy vlády sice nebylo v souladu s dobrými mravy, ale nasazení několika set policistů, zatýkání poslanců, zpravodajských důstojníků, ředitelky kabinetu předsedy vlády nebylo jediným možným způsobem vyříznutí vřídku. 

Kromě toho si Robert Šlachta stěžuje, že vedoucí státní zástupce bude sice vybírat výběrová komise, ale jmenovat vybrané bude ministr, který nebude názorem výběrové komise vázán. Robert Šlachta patrně neví, že kdo má odpovědnost, musí mít pravomoc ji uplatňovat. Ministr spravedlnosti je nejvyšším státním činitelem v resortu a odpovídá vládě za to, že v něm má pořádek. Není škůdcem státního zastupitelství, ale legitimní nadřízený. Pro zajímavost uvádím, že ve Španělsku a Francii má státní zastupitelství (prokuratura) postavení ministerstva, ale ministr spravedlnosti má vůči němu určité kontrolní pravomoci. 

==========================================================================

Již vyšla  „papírová“ verze mé knihy ŠKŮDCI V TALÁRU, dosud dostupné pouze v digitální podobě. Knihu jsem zasvětil památce dobrého člověka JUDr. Pavla Kučery. Předmluvu napsala Alena Vitásková. Její obsah je trestí zkušeností a poznatků, postupně získávaných téměř 20 let v půtkách s orgány činnými v trestním řízení, které nekorektním vedením řízení poškozují obviněné. Zvlášť zajímavé „škůdce“ uvádím s plnými jmény, jejich oběti až na výjimky pouze s iniciálami. Kniha je dostupná v knihkupectvích nebo přímo u vydavatele OLYMPIA na adrese sklad@iolympia.cz   nebo  info@iolympia.cz

 

Žádné komentáře:

Okomentovat