pondělí 27. února 2023

SPROSTÝ ODSOUZENÝ SI POČKÁ, AŽ SE DOČKÁ

 V pátek 24. února 2023 došlo k pamětihodné události: Krajský soud Brno rozeslal obžalovaným písemné vyhotovení rozsudku, vyhlášeného 21.října 2021 předsedou senátu Alešem Novotným. Na rozsudek čekali 16 měsíců bezbranní odsouzení, obdaření tresty odnětí svobody v rozpětí 5-11 let s přídavkem peněžitého trestu až do výše 11 milionů Kč.

Uložení trestu předcházely podivné hrátky státního zástupce Aleše Sosíka s obžalovanými. Snažil se je přesvědčit, aby požádali o dohodu o vině a trestu a nabízel jim ocenění jejich vstřícnosti mírnými tresty. Tak matce dvou malých dětí Elišce O. nabídl trest s podmíněným odkladem, ale v případě nevstřícnosti hrozil navržením trestu odnětí svobody v trvání 9 let. Senát Aleše Novotného jí pak nadělil 8 let a peněžitý trest ve výši 2,5 milionu Kč. V podstatě tím odsoudil její děti k odtržení od matky na dobu  8 let.

Rozdíl mezi tím, co nabízel státní zástupce za přistoupení na dohodu, a co pak navrhl a u soudce dosáhl, je tak velký, že to vyvolává zvědavost. Proti rozsudku, stojícímu na dohodě a trestu není odvolání přípustné. Nevedlo státního zástupce vědomí, že závěrečnou řeč před soudem nebude mít dostatečně okovanou, takže rozsudek nebude odolný proti zrušení odvolacím soudem?

Obžalovaní nepřistoupili na nabídku dohody o vině a trestu v přesvědčení, že jejich obhajoba je dostatečně podložena důkazy. Rozhodnutí senátu Aleše Novotného je proto vyděsilo. A prožili 16 měsíců pod psychickým tlakem hrůzy z uvěznění, na kterou nemohli reagovat podáním odvolání. Průtahy při dodání písemného vyhotovení rozsudku tak nabývají povahu psychického týrání nepravomocně odsouzených.

Dlouhé „dodací lhůty“ soudce Aleše Novotného se v jeho kariéře opakují. Např. v r. 2020 jej za průtahy kázeňsky potrestal předseda soudu Milan Bořek. Pan soudce je zřejmě nepolepšitelný. Jako laik si myslím, že je na čase zbavit jej konečně příležitosti ubližovat lidem (i nepravomocně odsouzení jsou přece jen lidé). Nejlepším řešením by bylo odsouzení kárným soudem ke ztrátě taláru.

Proto jsem již v září r. 2022 oslovil jak předsedu Krajského soudu Brno Milana Čečotku, tak ministra spravedlnosti Pavla Blažka podnětem k podání kárné žaloby. Později jsem je oslovil znova. Ale ničeho jsem nedosáhl. Oba kární žalobci provinilce hájili. Není to přesné: hájil ho pan předseda soudu a ministerští  úředníci, kteří nemají kárnou pravomoc.

Připouštím, že kární žalobci možná nechtěli soudce Aleše Novotného rušit při tvoření písemného vyhotovení. Dnes je konečně hotovo a nic nebrání tomu, aby se vzmužili a předložili mu účet za nezpůsobilost dodat písemné vyhotovení v přijatelné lhůtě. Měli by při tom přihlédnout k nerovnosti postavení obžalovaných, kteří po 16 měsících čekání budou muset podat odvolání do 8 dnů od doručení písemného  vyhotovení rozsudku. Přístup kárných žalobců k jeho chování budu se zájmem sledovat.

 Z jiného soudku: pokud žalobce nabízel ods. Elišce O. podmíněný trest, přistoupí-li na dohodu o vině a trestu, její provinění asi není příliš závažné. Za těchto okolností soudím, že odtrhnout trestem dvě malé děti na 8 let od matky je barbarství. Napadlo mě, že by je před tímto osudem mohl ochránit prezident republiky Miloš Zeman udělením milosti. Proto jsem jej písemně oslovil dne 3.února 2023. Nedostal jsem ale ani potvrzení o doručení podání. Prezident, který se slitoval nad Jiřím Kajínkem, se nad dvěma malými dětmi zřejmě neslituje. A kdoví, zda mu hradní úředníci mé podání vůbec předložili.

Dodávám, že jsem během několikaletého procesu viděl  opakovaně Elišku O. vystupovat před soudem, ale nikdy jsem s ní nemluvil. Je to pro mne cizí osoba. Přesto lituji její děti.  

==========================================================================V knihkupectvích jsou ještě zbytky prvního knižního vydání mé knihy Škůdci v taláru. Na webu https://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=1573  jsem nyní uveřejnil druhý díl, který brzy vyjde i v „papírové“ formě.

 

4 komentáře:

  1. Co si to královskými platy platíme za soudce?Tomuhle pazourovi trvá roky vyhotovit rozsudek, ministr to ví, ale jeho zajímají živé věci kamarádíčků a jiných korytářů a sprostý te ď už odsouzený může čekat roky pokud nepřistoupí na jejich hru.Vykopat je k lopatám.Takhle spravedlnost u nás nikdy nebude a Strassb. může říkat o dysfunkčnosti co chce.

    OdpovědětVymazat
  2. Mimochodem, jaká skutková podstata a kvalifikace ?
    Ptám se proto, že to má vliv (nebo by mělo mít) na možnost uzavřít a hlavně "parametry" případné DOVT.
    2,5 mio jenom peněžitý trest pro obviněnou O., až 11 mio u spoluobviněných (co náhrada škody?), evidentně třetí čtvrté odstavce...a nabízet podmínku? U studenta v klauzurní práci by to pravděpodobně úspěch nesklidilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Jdete mimo rámec článku. Na Vaše otázky ale nemohu odpovídat, protože věc není pravomocně uzavřená.

    OdpovědětVymazat